„Ja Aum” je vyrábaný s použitím „popolovej” technológie – vzniká tzv. „Popoluška“. Mimoriadne neobvyklá chuť sa dosiahne varením lístkov v popolovej vode. “Suja Tea” je označenie pre tradičnú prípravu čaju s maslom a soľou. V našich podmienkach je možné čaj pripravovať ako tmavý Puer.
V 30. rokoch 20. storočia si v tom čase ešte úplne uzavretom Bhutáne vysadil kráľ v kráľovskej záhrade v meste Trongsa malú čajovú záhradku (sadenice typu China dostal ako dar zo susediaceho Darjeelingu). Bhutánske budhistické kláštory boli pre potrebu „Suja Tea“ (slaný čaj s mliekom a maslom) po stáročia zásobované čajom (teda Puerom) z Tibetu. Od okupácii Tibetu Čínou v roku 1959 je hranica medzi krajinami neprechodne uzavretá. Hľadala sa alternatíva – čoskoro sa našla v lokálnych bylinách. Tie dali potrebnú horkosť a „zdravie“ – problém bol však s farbou. Mnísi žiadali tradičný tmavý nálev – slamová farba odvarov nebola uspokojivá. Preto bola vyvinutá jednoduchá technológia varenia bylín v popolovej vode a následného opätovného vysušenia – tým sa dosiahla vytúžená čierna farba. Nakoniec sa pristúpilo k povareniu čajových lístkov v popolovej vode. Ich chuť bola viac podobná tej pôvodnej – puerovej. V domovskom Bhutáne sa tento čaj pripravuje na tibetský spôsob, teda s jačím maslom a soľou.
My Vám ho odporúčame krátko povariť v hrnci ( 2 až 3 minúty) a následne scediť, kedy čaj získa nádhernú čiernu farbu, hustejšiu konzistenciu a unikátnu sladko – slanú chuť bez pridania akýchkoľvek iných tradičných ingrediencií.
15.50€ – 30.00€ s DPH
Popis
„Ja Aum” je vyrábaný s použitím „popolovej” technológie – vzniká tzv. „Popoluška“. Mimoriadne neobvyklá chuť sa dosiahne varením lístkov v popolovej vode. “Suja Tea” je označenie pre tradičnú prípravu čaju s maslom a soľou. V našich podmienkach je možné čaj pripravovať ako tmavý Puer.
Príprava: 10 g / 500 ml zovretej 99°C vody. Prvý nálev si povaríme 2-3 minúty, ďalšie nálevy 3 a viac minút. Množstvo nálevov 2-3, v závislosti od množstva použitých lístkov.
Ďalšie informácie
Gramáž | 50, 100 |
---|---|
Krajina pôvodu | Bhután |
Zloženie | Tmavý čaj pravý |